top of page

סיורים

סיור | 02

בעקבות המפגש היהודי-ערבי בחיפה

חיפה מפורסמת כעיר מעורבת, ששורר בה דו-קיום בין יהודים וערבים. דרך תחנות שונות בשכונות הדר הכרמל, ואדי סאליב והעיר התחתית, סיור זה מספר את סיפורו של המפגש המורכב של יהודים ושל ערבים בחיפה/חיפא, החל מתחילת ההתיישבות היהודית בחיפה המודרנית באמצע המאה ה-19 ועד היום. סיפור זה כולל מאבקים לצד חיים בצוותא, מלחמה וגירוש לצד ארגוני עובדים משותפים ושכונות מעורבות.

סיור | 01

החיים בוורוד: בעקבות תולדות הקהילה הגאה בחיפה

כשאנחנו מדמיינות ומדמיינים את ההיסטוריה של הקהילה הגאה בישראל, נהוג לחשוב על תל-אביב. בסיור זה נגלה את ההיסטוריה הסודית של הקהילה הגאה בחיפה. דרך תחנות שונות בשכונת הדר הכרמל, נספר סיפורים על אהבה וחושך, גנים ציבוריים, רצח, חיכוכים מול המשטרה, התארגנות פוליטית, מאבק וגאווה. סיפורים על לסביות, פמיניסטיות, הומואים, טרנס*, יהודים.ות ופלסטינים.ות.

הסיור מתקיים במסגרת פרויקט ההיסטוריה החיפאית הגאה.

סיור | 04

שכונת הדר הכרמל: עבר, הווה, עתיד

הרבה דברים אפשר לכתוב על הדר הכרמל: היא הלב ההיסטורי של חיפה המודרנית והשכונה העברית הראשונה בעיר, אבל יותר מהכל היא מיקרוקוסמוס של החברה הישראלית. חיים בה זה לצד זה חרדים וחילונים, יהודים וערבים, ותיקים ועולים, ישראלים, פליטים ומהגרי עבודה. בסיור זה נספר את סיפורה של השכונה, החל מהקמתה בשנות העשרים, לפני כמעט מאה שנה, דרך עלייתה לגדולה בראשית שנות המדינה, נפילתה בשנות השמונים ותהליכי ההתחדשות העירונית המתרחשים בה היום ומעלים תקוות לצד שאלות.

סיור | 03

חיפה האדומה: בעקבות ההיסטוריה של תנועת הפועלים

הכינוי "חיפה האדומה" דבק בעיר לא בכדי: קורותיה במאה העשרים רצופים בפעילות סוציאליסטית וקומוניסטית. בסיור זה נתחקה אחר החלומות שנשאו אתם חיפאים שונים, יהודים וערבים, על עולם של שוויון, חירות, שלום וצדק; נתוודע לפעילותן של מפלגות שונות, החל ממפא"י וכלה במפלגה הקומוניסטית של פלשתינה ובליגה לשחרור לאומי; נכיר מספר דורות של ארגוני עובדים, חלקם משותפים וחלקם לאומיים; ונשמע את סיפוריהם של כמה מהמאבקים החיפאיים, שחלקם זעזעו את המדינה כולה.

סיור | 06

ואדי סאליב

ואדי סאליב הוא פצע חיפאי שמסרב להגליד. בסיור זה נסייר בין הבתים הנטושים ובין אלה המתחדשים ונפגוש סיפורים כואבים ומסעירים על מלחמה, פליטוּת ומאבק. מאז הקמתה בשלהי המאה ה19 ראתה השכונה הזאת הרבה. נשמע על עברה הערבי וגם על היהודים שחיו בקרבהּ, נשוחח על מלחמת 1948 ועל גורל ערביי חיפה, נעמיק במהומות ואדי סאליב ב1959 - המחאה המזרחית הראשונה בארץ, שהשפיעה על כל המחאות החברתיות שבאו אחריה, נספר על התרוקנות השכונה בשנות השישים ונשאל שאלות על הדרכים השונות שבהן ניסו לחדש אותה החל משנות השמונים.

סיור | 05

עיר עם תחתית

בשנת 1761 הקים שליט הגליל, דאהר אל-עמר אל-זידאני, את חיפא אל-ג'דידה (חיפה החדשה) במקום שהוא היום העיר התחתית. זאת היתה יריית הפתיחה להתפחותה של חיפה המודרנית. בסיור זה נכיר את הסימנים שנתנו בה השליטים השונים שהיא עברה תחת ידיהם: העות'מאנים, הבריטים ומדינת ישראל. נספר על פרויקטים עצומים ששינו את פני העיר מקצה לקצה, כמו הרכבת החיג'אזית והנמל; נפגוש דמויות מרכזיות בהיסטוריה הישראלית והפלסטינית; נדבר על פיתוח עירוני ומסחר, אך גם על מורכבות היחסים בין יהודים וערבים ועל היסטוריה שנקברה תחת חורבות הפיתוח.

סיור | 08

חיפא אל-עתיקה ומכלול בתי הקברות

זהו סיור אל רוחות הרפאים של חיפה. ברצועה הנמתחת בין תחנת האוטובוסים הנטושה בבת גלים ועד ציון הקבר של האמורא התלמודי, רבי אבדימי דמן חיפה, משתרע פסיפס של בתי קברות ושרידים מהעבר, שמספרים את ההיסטוריה של העיר מימי בית שני ועד ראשית ימי המדינה. נסייר בחיפא אל-עתיקה (חיפה העתיקה), שכונה הנמצאת על המקום שבו התקיימה חיפה עד המאה ה18, ונבקר במערכת קבורה יהודית מראשית התקופה הרומית. נבקר גם בבתי הקברות השונים הסמוכים זה לזה - הטמפלרי, האנגליקני, הצבאי הבריטי והיהודי הישן - וכיר דרכם כמה מהדמויות מהעניינות בתולדות העיר.

סיור | 07

ואדי ניסנאס והמושבה הגרמנית

בשנת 1868 הקימה תנועה דתית פרוטסטנטית גרמנית בשם "חברת המקדש", או בקיצור: הטמפלרים, את המושבה הגרמנית בחיפה, שהיתה ההתישבות המודרנית הראשונה מחוץ לחומות העיר התחתית. מעט לאחר מכן, נפרצו החומות כליל ותושבי העיר התחתית החלו להתיישב בואדיות שסביב לה. כך נולד בשלהי המאה ה19 גם ואדי ניסנאס, בתור השכונה הנוצרית של חיפה העות'מאנית. בין הכנסיות והבתים העתיקים נפגוש את ההיסטוריה הנוצרית של חיפה ונכיר דמויות שעיצבו את ההיסטוריה העירונית והארצית: בעלי הון, פוליטיקאים קומוניסטים, סופרים בעלי חזון, אנשי דת וכמה מאהבים ומאהבות בלתי צפויים.

סיור | 10

נחל שיח ובוסתן כיאט

מההר בין שכונות כבאביר וכרמליה יורד אל הים הנחל עתיר ההיסטוריה ביותר בחיפה. בני אדם חיו כאן החל מתקופת האדם הקדמון והותירו את שרידיהם. בסיור זה, האתגרי מכל הסיורים, נרד במורד הנחל בעקבות הנזירים שחיו בו החל מהתקופה הצלבנית והותירו מערות ושרידי כנסיה, ועד בוסתן כיאט - אחת מפינות החמד המקסימות ביותר בעיר, שהוקם על ידי היזם החיפאי הפלסטיני, עזיז ח'יאט, בשנות השלושים. נספר את סיפורו של הבוסתן, שכולל את גילויו על ידי אמנים ומאבק על שימורו הנמשך עד היום, ואם יהיו מים בבריכות ומזג אויר נעים נסיים בשכשוך.

סיור | 09

סטלה מאריס ומערת אליהו

העבר החיפאי כולל גם קדושה. התנ"ך בספר מלכים א' מספר לנו על מאבקו של אליהו הנביא בנביאי הבעל, שהתרחש בכרמל: "וְאֵלִיָּהוּ עָלָה אֶל רֹאשׁ הַכַּרְמֶל". אמונה עממית, המשותפת ליהדות ולאסלאם, מזהה מערה התלויה באמצע הדרך בין שכונת בת גלים לסטלה מאריס כמקום מושבו של הנביא. מנזר סטלה מאריס המתנשא על ההר מעליה מזכיר כי גם הנוצרים הלכו בעקבות הנביא אל הכרמל, והקימו את מסדר הנזירים הכרמליטי כבר במאה ה12. בסיור זה נספר את תולדות המסדר והמנזר, נרד בדרך עפר הררית עם נוף נהדר לים אל מערת אליהו, שם נכיר את האמונות העממיות שנקשרו בדמותו.

חשבתם על משהו אחר? אשמח לבנות לכם סיור אישי מותאם לצורכיכם!
לפרטים נוספים ולקביעת סיורים >>
bottom of page